Hoe ‘The Minimalists’ mijn leven veranderden

De afgelopen jaren lijken mensen steeds meer spullen in hun huis toe te laten. Met winkels als de Action en Primark, H&M en Zara, wordt dit steeds toegankelijker. Waar ik als kind met één spijkerbroek moest doen totdat hij volledig door was, inmiddels hebben veel kinderen een halve inloopkast. 

Hoe we over zijn gegaan op maximalisme

Maar het is niet alleen kleding, ook spullen hebben we in overvloed. Veel gezinnen zijn tweeverdieners, dus twee salarissen. Daarnaast zijn luxe producten met de jaren steeds goedkoper geworden. We stoppen onze huizen vol met zooi dat we niet nodig hebben, kleding waar na twee jaar nog kaartjes aan zitten of dat keukenapparaat wat nog steeds in de doos staat. 

Dit bericht van becoming minimalist brengt aardig wat schokkende cijfers:
“clutter stats” 

Zij brengen de volgende (Amerikaanse) feiten:

 • Volgens de LA Times zijn er gemiddeld 300.000 spullen per huishouden
 • Het gemiddelde huis is drie keer zo groot geworden in de afgelopen 50 jaar
 • 1 op de 10 Amerikanen huurt een externe storage box, dit is het snelst groeiende onroerend goed segment in Amerika
 • 25% van de Amerikanen heeft een garage waar geen auto in past vanwege alle meuk die erin staat
 • Amerika heeft meer m2 aan externe opslagruimten dan alle mcDonalds, Starbucks en Burger King bij elkaar (Bron)

Uiteraard moet je dit in Amerikaans perspectief zien, maar feit is dat wij Nederlanders er ook wat van kunnen.

Hoe minimalistisch zijn Nederlanders?

De ING schreef hierin 2016 ook al een artikel over:
– Meerderheid van consumenten wil ‘ontspullen’
Ook hierin wordt aangegeven dat 52% van de mensen graag willen onthullen. Niet zozeer om ruimte te creëren om hun hun, maar voornamelijk om ruimte te creëren in hun hoofd. 

“‘Ruim 40% verwacht over vijf jaar ook echt minder spullen te hebben dan nu. Maar gaat dit lukken? Het verleden belooft niet veel goeds. De groep die nu meer spullen in huis heeft dan vijf jaar terug (44%) is flink groter dan de groep met minder spullen (26%), zo blijkt uit de ING Vraag van Vandaag.”
(Bron is link hierboven)

Met de Primark nu in bijna elke stad in Nederland, zal dit niet veel beter geworden zijn..

The Minimalists

Een jaar geleden kwam ik toevallig op de de documentaire “The Minimalists” op Netflix terecht. Ik had nog nooit van dit fenomeen gehoord (onder welke steen heb ik gelegen :-/) en het inspireerde meteen.  In een periode van ‘meer, meer’ meer’, was het ‘minder, minder, minder (nee, ik refereer niet naar Wilders ;)) een zeer nodige eye-opener. 

Het verhaal gaat over twee goede vrienden die een hele zware jeugd hebben gehad. Hun hele jeugd hebben ze in de veronderstelling geleefd, dat een goede carrière uiteindelijk de sleutel naar geluk zou zijn.
Na al hun doelen behaald te hebben, wacht aan de top helaas een nare verrassing: ze hebben zich nog nooit zo ontzettend leeg en onbevredigd gevoeld.
Ze besluiten het over een andere boeg te gooien: Minimalisme 

Hoe minimalisme mijn leven veranderde

Na de documentaire bekeken te hebben, besefte ik hoe erg dit verhaal betrekking had op mijn situatie. Ook ik had altijd een onstilbare honger naar meer. Was de ene wens vervuld, dan was ik alweer bezig met de volgende. Ook het stuk mindfulness en dankbaarheid waar zij erg mee bezig zijn, probeer ik nu dagelijks in de praktijk te brengen. Elke dag weer dankbaar zijn voor alle voor ons vanzelfsprekende, maar oh zulke bijzondere dingen. 

Ik heb mijn volledige huis gedecluttered, of ‘ontspult’ zoals je het misschien in het Nederlands zou vertalen.
Alle kasten zijn leeggehaald en alle spullen onderzocht. Alle dubbelingen hebben we weggedaan, en alleen spullen die we veel gebruikten of erg blij van werden mochten blijven. 
Het huis is sindsdien zo ontzettend netjes en heeft maar weinig onderhoud nodig. Da’s het grote voordeel van weinig spullen, je moet bar veel moeite doen om rotzooi te kunnen maken 🙂
Daarnaast heeft het veel rust in mijn/ons hoofd gebracht. Nooit meer spullen kwijt, nooit meer een chaos in huis en veel minder keuzestress.
Dankzij deze aanpak ben ik veel minder tijd kwijt in het huishouden en kan ik deze besteden aan andere dingen. Ook de koopstop is een voortvloeisel hieruit. Iets wat hiervoor nooit denkbaar geweest zou zijn.

De Minimalists hebben naast de documentaire ook een podcast met wekelijks een nieuwe uitzending, die is hier te vinden:
– Podcast the Minimalists 

Hun boek beschrijft nog vele malen duidelijker waar ze vandaan komen, en hoe ze hier zijn gekomen.
Deze kun je hier vinden:

Everything that remains – The Minimalists * 

Heb jij al wat van ze gelezen of gezien? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vond!

(Op mijn blog zijn soms Affiliate links te vinden. Dit is altijd naar aanleiding van iets waar ik heel erg enthousiast over ben, en nooit op benadering van een bedrijf. Een blog onderhouden kost veel tijd, geld en energie, op deze manier kan ik dat een beetje compenseren ;))

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
LinkedIn
INSTAGRAM

2 Comments on “Hoe ‘The Minimalists’ mijn leven veranderden”

 1. Ik ben een stuk ouder dan jij…opgegroeid zonder computers, deels zonder tv zelfs. Hoorspelen op de radio vond ik toen tof, en nu nog. In mijn generatie was het “hebben”ook wel een ding. Niet bij mij, ik geef echt niets om spullen, en daardoor mis(te) ik ook de aansluiting met mensen die wel voor de spullen gaan. Ik heb dus geen vrienden die gek zijn op goedkope(en dure) meuk. Toen ik een baby kreeg, was ik een uitzondering, bij ons geen pampers maar stoffen luiers, geen eten uit potjes maar zelfgemaakt,geen kinderwagen maar een draagdoek. Nu allemaal best normale dingen, maar toen werd ik soms gek verklaard.

  Ik vraag me af, of je op de weg die je nu bewandelt, met minimaliseren, ontspullen en niets kopen, vriendschappen kwijtraakt, en een ander soort vrienden aantrekt. Dat kan gebeuren als je als mens verandert. Het heeft ook weinig zin om met die ene vriendin elke week op koopjesjacht te gaan als jij niks koopt. Dan is de lol eraf. Voor beiden. De vriendschap veranderd daardoor ook.
  Maar ook voor vriendschappen geldt wat je over spullen schreef, minder rotzooi zorgt voor een opgeruimder hoofd en je wordt erg blij van vrienden die wel willen blijven en nieuwe vrienden die aansluiten bij de nieuwe jij.

  1. Wat lijkt me dat leven stiekem heerlijk! Wel grappig, alles wat jij vroeger deed was toen ‘raar’ en nu is het heel ‘hip’. Zo zie je maar, alles valt in een context.

   Vwb vriendinnen, het voordeel (nadeel?) is dat we alle heel weinig tijd hebben, dus wanneer we afspreken we wel echt quality time hebben. Ook ben ik vaak ‘s avonds thuis met de kinderen, dus kan ik niet weg. Dan hangen we lekker op de bank en kletsen we. Mijn vriendinnen zijn mijn rare leefstijl wel gewend, ik verzin altijd weer wat nieuws 😉 Ik denk dat het hem er ook vooral in zit dat ik mijn levensstijl niet opleg op propageer. Ik respecteer dat zij elke week een nieuwe dure tas willen, en zij dat ik daar niet (meer) aan mee doe. Wel vind ik het heel leuk om mensen om mij heen te hebben die op dezelfde manier in het leven staan. Dit had ik bij mijn vorige baan, nu helaas niet meer. Daarom vind ik bloggers zo leuk, daar kun je precies de mensen opzoeken met dezelfde interesses/levensstijl!

Wat vind jij ervan? Laat het me weten :)

Your email address will not be published. Required fields are marked *