De oorsprong van ‘Keeping up with the Joneses’

Iedereen kent de uitdrukking ‘Keeping up with the Joneses’. Om eerlijk te zijn heb ik geen idee of er een vertaling is in het Nederlands (mocht jij het weten, let me know in een comment alsjeblieft :))
Het betekent dat je je altijd meet aan mensen die meer hebben, en er alles aan doet op voornamelijk op materialistisch gebied bij te blijven. Koopt je buurman een BMW 3 serie? Dan koop jij een BMW 5 serie. Heeft je buurjongen de nieuwe Playstation? Dan jouw kind ook. 

Momenteel ben ik het boek “The happines equation”* van Neil Pasricha aan het lezen. Een uitgebreide boekrecensie zal ik schrijven wanneer ik hem uitgelezen heb, maar zover ben ik nog niet 😉
In het boek schrijft hij over het ontstaan van de Joneses en het volledige verhaal erachter.

Het ontstaan van Keeping up with the Joneses

Het verhaal beschrijft het leven van Pop Momand. Hij werd geboren op 15 mei 1887 in San Diego en verhuisde naar New York City toen hij 21 was. Daar begon hij aan een carrière als striptekenaar. 
Nadat hij trouwde en al aardig wat succes had bereikt op werkgebied, besloten ze naar een suburb te verhuizen in Long Island. Hier woonde voornamelijk mensen met flinke huizen en veel geld. 

Ondanks het feit dat hij en zijn vrouw het ontzettend breed hadden, merkten ze dat ze constant bezig waren om het nog beter te hebben dan hun rijke buren. Na een tijdje begon dit hun langzaamaan op te breken. 
Ze besloten om terug te verhuizen naar Manhattan, naar een klein appartement in een arm gedeelte dit gedeelte van de stad. 
Op basis hiervan begon hij een strip ‘Keeping up with the Joneses’. Origineel noemde hij het ‘Keeping up with the Smiths’ maar besloot dit aan te passen omdat hij ‘Joneses’ beter vond klinken.

De familie McGinnises

Het verhaal ging oorspronkelijk over de fictieve familie ‘de McGinneses’ die obsessief bezig waren om de familie Joneses bij te kunnen houden. Leuk feitje, de Joneses zijn nooit getoond in de strip. 
De allereerste strip die ooit getekend werd was in 1913:

Afbeeldingsresultaat voor first strip keeping up with the joneses come in here my love
Bron: https://strippersguide.blogspot.com/2011/02/pop-momand-profiled-by-alex-jay.html

De strip is uiteindelijk in honderden kranten getoond, 28 jaar lang. Het ie zelfs een boek, film en musical geworden. En uiteraard een van de meest bekende uitdrukkingen in de Engelse taal. 

Meg Jacobs schreef over deze periode:
“Nieuwe technologie  hebben massa-productie en massa-distributie mogelijk gemaakt. Amerikanen hoefden niet langer tevreden te zijn met wat ze hebben, maar worden gestimuleerd om oneindig meer te willen. Niet langer een zonde, hebberigheid is nu een van de belangrijkste drijfveren achter de economie. Mensen moeten niet langer meer willen wat ze hebben, maar moeten gestuurd worden door hun lust naar meer”

Paul Mazur van Lehman Brothers schreef in 2917 in een issue van de Harvard Business Review:
“Mensen moeten getraind worden om meer te willen. Om nieuwe dingen (red. spullen) te willen, nog voor het oude kapot/op is. We moeten een nieuwe mentaliteit creëren. Mensen hun hebberigheid moeten hetgeen wat zij nodig hebben overschaduwen. Meer, meer, meer, ze moeten meer willen.”

 Nu honderd jaar later, lijkt deze aanpak goed gewerkt te hebben. 

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
LinkedIn
INSTAGRAM

Wat vind jij ervan? Laat het me weten :)

Your email address will not be published. Required fields are marked *