Waarom je telefoon upgraden vaak een slecht idee is

Technologie, internet, laptops, telefoons. Ze zijn inmiddels niet meer weg te denken uit onze samenleving. Deze week nam ik voor het eerst weer een keer in de trein. Toen ik als een van de weinige in de coupe om mij heen aan het kijken was, voelde het alsof ik me in een soort parallelle wereld begaf. IEDEREEN, maar dan ook echt iedereen, werd volledig opgeslokt door zijn telefoon. Er zijn nog nooit zoveel elektronische devices in omloop geweest en nog nooit eerder waren we hier zo afhankelijk van. Toch zorgt dit ook voor een ontzettende vervuiling. Vooral het feit dat elk jaar de upgades weer in de schappen liggen, die het nieuwste, beste en mooiste device van vorig jaar alweer teniet doen. Ik wil je graag laten zien dat het ook anders kan!

Hoe het allemaal begon

Lang geleden, ik kan het me nog zo goed herinneren: Mijn eerste telefoon!

Bron: http://www.mobieltjes-museum.nl/vintage/GSM/imagepages/image253.htm

Op mijn twaalfde kreeg ik deze telefoon. Het was een pocketline swing, en van 1 smsje typen moest je een dag bijkomen. Na een week had je RSI te pakken. Maar wat een feest, wat een blijdschap het voelde als een klein wonder in mijn Eastpak rugzak

deze om precies te zijn:

Het was de goede oude tijd, van ‘tevreden zijn met alles wat je hebt’ .. of?

Na zes maanden was ik stiekem alweer klaar met de pocketline Swing, want het was tijd voor een Ericsson met klepje:


en 9 maanden later de Nokia 3310

Okee, ik zal ophouden een volledige visualisatie van mijn afgewerkte telefoons. De boodschap is hopelijk duidelijk (ik heb iets met blauw, valt het op?). Van jongs af aan ben ik een techfreak, en het nieuwste moest ik hebben. Maar het nieuwste was niet lang meer nieuw en mocht plaatsmaken voor wederom het allernieuwste. Eerlijk is eerlijk, ik werkte ontzettend hard, zelf op die leeftijd al. Achteraf gezien was het flinke geldverspilling. Na de 3310 zijn er nog vele andere telefoons gevolgd.

Okee, nog eentje om het af te leren, mijn grote trots, de MDA Vario:

Laten we een klein rekensommetje maken:

Een grove schatting zegt mij dat ik minimaal 35 telefoons heb gehad. Laten we deze telefoons * €350 doen, sommige waren duurder, sommige waren goedkoper. Een pijnlijke €12.250 is er door de jaren heen gegaan. Afgedankte telefoons zijn nooit doorverkocht, deze gingen altijd naar mijn kleine broertjes en later naar mijn opa’s en oma’s. Dit is wat ik in 20 jaar heb uitgegeven aan telefoons.

Wat heeft dit mij opgeleverd? Behalve de status Queen of the Nerds? Inderdaad.. bar weinig.

Wanneer moet je upgraden naar een nieuwe telefoon

De afgelopen jaren waren een aaneenschakeling van nieuwe telefoons. Elke nieuwe iPhone werd besteld, en de oude afgedankt. Niet eens om indruk te maken op andere mensen, ik vond het zelf oprecht leuk. Maar ook de iphone X is een jaar later weer achterhaald en je maakt hier maar één partij rijker mee.
Twee jaar geleden zag ik het licht. Na de zoveelste iPhone de deur uitgesmeten te hebben omdat hij na een jaar nagenoeg onbruikbaar werd want *kuch* batterij problemen *kuch* en *kuch* dramatisch langzaam vanwege nieuw OS  *kuch. Besloot ik een plan op te stellen om af te stappen van dit model.
Feit: Telefoons zijn een drama voor het milieu. Vooral het feit dat ze worden afgedankt binnen een zeer korte periode, zorgt ervoor dat er een extreme hoeveelheid afval ontstaat. Een van de redenen waarom ik op zoek ging naar een telefoon die de komende jaren mee zou gaan. Zonder al teveel de diepte in te gaan vwb mijn zoektocht (mocht daar behoefte aan zijn, let me know :)) Besloot ik een Google Pixel aan te schaffen. Feit? Bijna twee jaar later is hij nog net zo snel en de batterij nog zuiniger dan toen ik hem kocht. Plan geslaagd? #CheckDubbelCheck
Is je telefoon stuk? Laat hem repareren! Loopt je batterij snel leeg? Vervang hem! In deze gooi-alles-weg-maatschappij waar we in leven, probeer te kijken hoe je zelf kun verduurzamen.

Wanneer je toe bent aan een nieuwe telefoon, bedenk je van te voren:

  • Wat is de gemiddelde doorlooptijd van dit toestel
  • Hoe lang wordt het OS geupdate
  • Wat zijn ervaringen uit het verleden?
  • In hoeverre voldoet hij aan de nieuwste snufjes die nu uit zijn (mocht je daar behoefte aan hechten).
  • Wat heb je ECHT nodig, en waar maak je ECHT gebruik van? Die dubbele AI processor met aangepaste self-cleaning camera en 3482487 pixels, is dat echt die 400 euro extra waard?

Ik vind het heel belangrijk dat mijn telefoon als een soort van verlengstuk van mijn computer kan functioneren en erg goede foto’s maakt. Dat hij snel is, en compatibel is met al mijn andere apparaten. Bedenk voor je een toestel aanschaft waar je hem daadwerkelijk voor gaat gebruiken en welke specificaties daarbij passen. Wanneer je erover uit bent, kijk of je hem op marktplaats kunt aanschaffen (check wel altijd of hij niet gestolen is, en het liefst nog met garantie). De circulaire economie moet een standaard worden, geen uitzondering.

Een nieuwe laptop, of je huidige upgraden?

In 2011 kocht ik vol trots een Macbook. Het was een rib uit mijn lijf, maar ik besloot dat dat het waard was. Kleine kanttekening, ik had een laptop van de zaak, die ontzettend lelijk was maar waar ik altijd op werkte. Nog een kanttekening, de Macbook kon niet gebruikt worden als werk-laptop. Gevolg? De Macbook was stof aan het happen in een kastje, omdat ik altijd op mijn werktoestel zat. Twee jaar geleden ging ik aan de slag bij een bedrijf waar je geacht werd je eigen laptop mee te nemen (uiteraard tegen een vergoeding). Het eerste wat in mij opkwam was “nieuwe laptop kopen”. Ik pakte mijn Macbook en speurde heel het net af om te zoeken naar een nieuwe laptop. Na een tijdje begon het besef te komen dat ik op een laptop aan het zoeken was naar een laptop. Maar deze volstond niet meer, want, 2011. Toen ik de perfecte Macbook voor de job had gevonden, en besefte dat dit zo’n 1500 zou happen uit mijn spaarrekening besloot ik het anders aan te pakken. De Macbook die ik had was in perfecte staat, alleen wat langzaam geworden door alle zware updates die door de jaren heen waren geinstalleerd.

Ik besloot te investeren in een SSD, en deze zelf te installeren. Mijn laptop was weer als nieuw! Met gepaste trots, kan ik je vertellen dat ik momenteel dit blog typ op mijn Macbook Pro Early 2011. Hij loopt als een trein!

Dit hele grapje heeft me uiteindelijk 150 euro en enige frustratie gekost tijdens het installatieproces. Het heeft de natuur niet beschadigd, en mijn bankrekening ook niet.

Dit jaar hebben we hier thuis besloten een nieuwe tv te kopen. Was het echt nodig? Niet perse. Maar wel hadden we een extra kamer waar we graag een televisie wilden ophangen en hebben we de oude televisie daarnaartoe geplaatst. Voordat we hiertoe besloten hebben we alles tegen elkaar afgezet. Wederom hebben we nu meer geld betaald voor een hele goede televisie, met de wetenschap dat deze (hopelijk) de komende 10 tot 15 jaar mee kan gaan.

Moraal van het verhaal: Bedenk wat je hebt, bedenk of je het beter kan maken of aan kan passen en doe er eerst alles aan om dat te bewerkstelligen. Mocht je toch in aanmerking komen voor een nieuw toestel, doe goed onderzoek en ga voor duurzaamheid! Technologie is alleen een investering wanneer je het gebruikt om geld mee te verdienen/besparen.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
LinkedIn
INSTAGRAM

Wat vind jij ervan? Laat het me weten :)

Your email address will not be published. Required fields are marked *