Je financiën op orde krijgen, budgetapps, excelsheets and so on

Financiën op orde krijgen is een vak op zich. Hier stond ik dan, met mijn goede intenties. Jarenlang ongelimiteerd gespendeerd en weinig kennis van financiële zaken. Godzijdank geen schulden op een studieschuld na (hier later meer over). Maar ondanks dat, waar moest ik beginnen? Gelukkig zijn er een heleboel tools om hier meer over te leren: budgetapps, boeken, excelsheets en nog veel meer.

Blogs, boeken en budgetapps

Een speurtocht op Google leerde mij dat er veel mensen in dezelfde situatie hebben gezeten, en dat dit een nieuw fenomeen teweeg bracht ‘frugality’ ofwel zuinigheid. Helaas in Nederland nog een stuk minder bekend dan in Amerika. Om die reden kwam ik voornamelijk op Engelstalige blogs uit. Alhoewel, mijn favoriete blog (Nederlands) die ik letterlijk in 3 dagen volledig las, was: Spaarolifantje
Ik las een hele lading boeken (wederom bijna allemaal in het engels) en luisterde een aantal podcasts. Het leerde mij dat ik als eerst inzicht moest krijgen in mijn huidige financiële situatie. Dat deed ik als volgt.

Inzicht krijgen in je financiën

Het grote voordeel is dat ik alles pin, daardoor kon ik ver terug in mijn uitgeef-historie.

Ik downloadde de budgetapp: Money pro en richtte die in door middel van categorieën naar aanleiding van mijn uitgaven. Via je bank kun je een CSV. bestand uitdraaien en die importeren, ik koos ervoor om alles handmatig te doen, zodat ik daadwerkelijk elk uitgegeven bedrag voorbij zag komen (AUCH!)

Vaste lasten

Drie maanden lang heb ik letterlijk elke cent geregistreerd die uitgegeven werd. Alles werd genoteerd in de budget-app. Het voordeel hiervan is dat er een patroon ontstaat, je vaste lasten is daar nummer één van. Vaste lasten kunnen in de app als zodanig genoteerd worden zodat je dat niet elke keer opnieuw hoeft te doen en elke maand krijg je een notificatie dat ze afgeschreven gaan worden. Hierdoor krijg je een duidelijk overzicht.

Ik keek op welke vaste lasten ik kon bezuinigen (bijv telefoonabonnement) en welke vaste lasten helemaal gestopt konden worden (dag fitnessabonnement).

Excel

In Excel maakte ik een prachtig overzicht van inkomens, vaste uitgaven en vervolgens bekeek ik wat ik structureel per maand overhield nadat de vaste lasten eraf gingen en wat ik variabel allemaal uitgaf.
En hier werd het leuk!

Budgetten

Deze week heb ik budgetten opgesteld naar aanleiding van vorige uitkomsten, mijn inkomen – vaste lasten gecombineerd met de kennis van mijn uitgaven afgelopen maanden. Er is flink geknipt in het budget ‘kleding, cosmetica en uitgaan’.

En vanaf hier gaat het écht beginnen!

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
LinkedIn
INSTAGRAM

Wat vind jij ervan? Laat het me weten :)

Your email address will not be published. Required fields are marked *