Dure decembermaand: geef ervaringen in plaats van spullen

Dure decembermaand, wat doe je me aan

Ik herinner mij nog goed, de sinterklaasperiode vroeger. In oktober kwam het Intertoys magazine binnen en begon het feest. Elke avond zaten we trouw aan de eettafel objecten te omcirkelen die we graag wilden hebben. Het begon met heel timide en rustig tien dingen die we graag wilden, twee maanden verder was nagenoeg elk product omcirkeld. Een soort van onstilbare honger was opgewekt.

Het moment dat er jutezakken en wasmanden middenin de kamer stonden en de complete euforie die daar bij kwam kijken. Weken, maanden keek ik uit naar dit moment.
Wanneer het moment daar was, wilden we niets liever dan alle cadeautjes tegelijk openscheuren.

Wanneer de avond voorbij was, en ik een groot deel van mijn wensenlijst binnen had was ik het gelukkigste kind ter wereld.
Wanneer ik de volgende ochtend wakker werd, was ik het gelukkigste kind van het land.
Twee weken later lag het speelgoed weg te kwijnen in een hoek en hing ik aan mijn moeders broek dat ik me verveelde en niets had om mee te spelen.

Dit soort taferelen zie ik zo ontzettend veel voorkomen, we zijn de rijkste generatie, hebben alles wat ons hartje begeerd maar het is nooit genoeg.

Bij mijn kinderen zie ik hetzelfde gebeuren, ‘mama, ik wil dit echt echt echt’. Een maand later ligt het stof te happen op hun kamer.

 

Mijn tante heeft thuis het concept ‘ervaringen geven’ geïntroduceerd. In plaats van spullen, tastbare cadeautjes, geven zij en haar man elkaar ervaringen.

Ervaringen geven, wat houdt dat in?

Hoe vaak heb je wel niet dat iemand jarig is en je geen idee hebt wat je moet kopen. Om die reden maar het eerste het beste koopt wat je kunt vinden en de ontvanger er waarschijnlijk bar weinig aan heeft.

Toen ik dit concept thuis aandroeg, keken ze alsof ze water zagen branden 😀 Groot was mijn verbazing dan ook toen ik mijn man vroeg: ‘Wat wil je voor je verjaardag?’ en hij reageerde met ‘iets leuks doen met jou en de kinderen afzonderlijk (NOT KIDDING!)

Dit beviel zo goed, dat we hiermee door zijn gegaan. Met een feestdag kregen mijn kinderen een dag Efteling, in plaats van cadeautjes. Resultaat: Dag van hun leven, geen extra meuk in huis en we teren er nog steeds op.

Als je mij vraagt welke cadeaus ik ooit op welke moment heb ontvangen, kan ik je dat niet vertellen. Uberhaupt heb ik geen idee meer van wat er allemaal voorbij is gekomen in mijn leven. Het enige dat ik weet is dat het veel geld heeft gekost, ik het nu niet meer heb/gebruik en dat het de wereld extra heeft belast.

Ervaringen om te geven als cadeau

Vooral anno 2018 is ‘tijd’ het meest kostbare dat we hebben. Iedereen werkt, iedereen heeft het druk en we proberen het ons allemaal zo makkelijk mogelijk te maken door het af te kopen. Uiteindelijk kun je het zo gek maken als je wilt, maar hier wat dingen die ik de afgelopen tijd heb gedaan of waarvan ik weet dat ik mensen hier heel blij mee zou kunnen maken:

 • Geef iemand met kinderen een strippenkaart voor oppasavonden (deze is hier erg welkom ;))
 • Neem de persoon mee uit eten
 • een auto wasbeurt
 • een tuin onderhoudsbeurt
 • een avond bioscoop
 • een avond uitgebreid koken
 • een dag samen spullen uitzoeken/weggooien
 • een concertvoorstelling
 • een weekendje weg
 • een dagje weg
 • een dagje museum
 • een mooie lange wandeling afgesloten met wat drinken
 • een lunch
 • een musicalvoorstelling
 • een cursus (pottenbak cursus, broodbakcursus, bedenk het en het bestaat)

Vooral in deze maand, waar alles zou moeten gaan om saamhorigheid en gezelligheid zie ik vooral cadeaustress. Stress om genoeg geld bij elkaar te schrapen om alles te kunnen bekostigen of mensen die rood gaan staan omdat ze te weinig geld op hun rekening hebben staan.

Een podcast die hier ook mooi op ingaat is hier te beluisteren:

The Minimalists, aflevering 159 – Black Friday

Apple Podcasts · Spotify · Google Play · YouTube

 

Hopelijk kan ik jullie bij deze een beetje inspireren ;))

Heb je nog andere geef-ideeen, ik hoor ze graag!

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
LinkedIn
INSTAGRAM

2 Comments on “Dure decembermaand: geef ervaringen in plaats van spullen”

 1. Sommige mensen beschouwen dergelijke zaken niet als cadeau maar als vanzelfsprekendheid. Wij helpen mijn moeder al jaren met van alles en nog wat: boodschappen doen en aan huis brengen, zijn haar taxichauffeur, begeleiden haar naar dokters- en ziekenhuisbezoeken, admininstratief werk, bankzaken, vensters wassen, …… kortom staan ten pas en ten onpas voor haar klaar maar zij vindt ‘dat’ vanzelfsprekend en ziet dergelijke zaken niet als cadeau.
  Ondanks we dag in dag uit klaar staan om haar te helpen, verwacht ze met nieuwjaar, verjaardag, moederdag, huwelijksverjaardag zeker nog een fysiek cadeau.

  1. Wat bewonderenswaardig! Ik vind dat allesbehalve vanzelfsprekend, helemaal gezien de norm van tegenwoordig. Niet heel leuk voor jou, maar ik vind je een kanjer!

Wat vind jij ervan? Laat het me weten :)

Your email address will not be published. Required fields are marked *