Wat is jouw relatie met geld?

Feit: geld is emotie. Iedereen heeft een relatie met geld. En iedereen krijgt een gevoel bij “geld”. Sommigen vinden het vies en walgen ervan. Sommigen krijgen er een geluksgevoel bij. Sommigen zullen ontzettend verdrietig worden wanneer ze aan geld denken. Maar waar komt dit vandaan?

Geld en emotie

De relatie die we met geld hebben, heeft alles te maken met de emotie die het oproept. Geld is vaak de oorzaak van een boel geluk en een boel ongeluk. Volgens de echtscheidingswinkel, is geld de nummer twee reden waarom mensen scheiden.
Geld is niet allesbepalend, maar het bepaalt wel veel. Geld kan ons verdrietig maken, boos maken, blij maken, teleurstellen, hoopvol stemmen. Noem het maar op, en geld kan het bereiken. Of je dit zou willen? Vast niet, maar het werkt wel zo.

Geld, terug in de tijd

Als ik zelf terug denk aan mijn jeugd, denk ik aan een gelukkige periode. Mijn ouders werkten allebei, mijn vader verdiende heel veel en we kwamen niks te kort. Ondanks het feit dat we niks tekort kwamen waren er wel altijd zorgen. Vooral mijn vader, die verantwoordelijk was voor het grootste aandeel. Hij was altijd bang dat er een moment kwam dat hij zijn baan kwijt zou raken. Hierdoor spaarden mijn ouders vooral, en letten meestal erg op het geld. Vaak kregen we te horen dat we ‘nu echt even zuinig aan moesten gaan doen’ en wisten we dat er een tijdje geen nieuw speelgoed het huis in kwam. Mijn opa en oma hebben de WO2 meegemaakt en mijn oma is alles kwijtgeraakt in die periode. Hierdoor hebben ze nooit heel breed geleefd, en is mijn moeder opgegroeid in een zuinige omgeving. Alles werd in de uitverkoop gekocht, tweedehands gekocht of zelf gemaakt.

Mijn relatie met geld

Ik merk dat ik door mijn beide ouders heel erg bewust ben geworden van de verantwoordelijkheid die geld met zich meedraagt. Van jongs af aan heb ik geleerd dat schulden maken en geld lenen een flinke no-go is. Wat je niet hebt, geef je niet uit, heel simpel. Kom je geld tekort? Dan moet je harder werken of tijdelijk minder uitgeven. Lenen. Mag. Niet.
Ook is sparen iets wat er met de paplepel in is gegooid. Als kind vertikte ik het, voornamelijk omdat mijn ouders er zo hard op aan het rammen waren. Hoe harder zij zeiden dat ik moest sparen, hoe harder ik ertegenin ging en alles over de balk smeet. Omdat die fundering toch is gelegd, nam het sparen toch toe naarmate ik ouder werd.
Toch heb ik van mijn vader de angst overgenomen. Ondanks dat we het heel goed hebben, ben ik altijd op mijn hoede voor het moment dat het minder kan worden. Dit is een van de redenen dat ik zoveel mogelijk probeer te sparen. Tevens is dit de reden dat ik probeer te leven met zo min mogelijk. Hoe minder ik nodig heb, hoe minder afhankelijk ik ben van veel geld.

Als ik aan geld denk, denk ik aan

 • Plezier, heel veel plezier. Alle mooie momenten die ik kan beleven door bijvoorbeeld op vakantie te gaan.
 • Geforceerdheid, geld maakt niet gelukkig en je hebt het niet nodig om mooie momenten te beleven. (I know, super tegenstrijdig met het punt hierboven)
 • Gemak, met geld kun je bepaalde dingen afkopen. Zoals zelf boodschappen moeten doen (as in, laten bezorgen, niet iemand inhuren :-D).
 • Gezondheid, met veel geld kun je gezonde, biologische en natuurlijke producten kopen. In plaats van kant en klaar pakjes en zakjes, bespoten groenten en bewerkte producten.
 • Ongelijkheid, de rijken worden steeds rijker en de armen steeds armer. Niemand heeft 25 miljard nodig, en toch zijn er aardig wat mensen die met zoveel geld rondlopen.
 • Onzekerheid, zolang je het hebt, heb je het goed. Maar je kant het allemaal kwijtraken. Je kunt ziek worden, scheiden, werkloos raken. Alles wat je nu hebt is geen garantie voor wat je in de toekomst hebt. Dit is stiekem best wel eng.
 • Trots, op alle mooie spullen die ik heb kunnen kopen. Het huis dat ik ingericht heb, precies zoals ik het hebben wil. De kleding die ik draag die ik altijd hebben wilde. Het teken dat ik wat bereikt heb in dit leven.
 • Delen, het belangrijkste. Het feit dat ik mensen die het minder hebben kan helpen. Dat ik kan bijspringen als het nodig is, Mensen waar ik van houd kan ontzien. Alleen om deze reden zou ik het liefst miljonair zijn, zodat ik iedereen om mij heen zou kunnen helpen het leven makkelijker te maken. Een mega groot huis kopen, zodat ik mijn oma bij me in huis kan nemen. Misschien mijn ouders als het op een dag zover komt.

Hoe bepaal ik mijn relatie met geld?

Om een beeld te krijgen van jouw relatie met geld, zou je jezelf de volgende vragen kunnen stellen:

 • Wat is de eerste gedachte die in je opkomt wanneer je aan geld denkt?
 • Wat is het eerste gevoel dat in je opkomt wanneer je aan geld denkt?
 • Wat is je allereerste herinnering als het op geld aankomt?
 • Hoe spraken je ouders onderling over geld?
 • Hoe dachten je ouders over geld?
 • Hoe ga je met geld om? Hecht je veel waarde aan zekerheid of smijt je alles over de balk?
 • Hoe was jullie financiële situatie toen je opgroeide?
 • Hoe belangrijk is geld in jouw leven, en waarom is dat?
 • Is jouw eigenwaarde afhankelijk van de hoeveelheid geld of het soort spullen dat je hebt?
 • Als je morgen tien miljoen zou krijgen, zou je blijven werken?
 • Als je morgen tien miljoen zou krijgen, wat zou je ermee doen?
 • Ben je jaloers als je denkt aan mensen met veel geld of dure spullen, zo ja, waarom?
 • Wat vind je van mensen die weinig geld hebben?
 • Wat vind je überhaupt van mensen die niet met geld om kunnen gaan?

Het antwoord op bovenstaande vragen zijn een mooie leidraad als je een beeld wilt krijgen van hoe jij tegenover geld staat.

Ik ben heel benieuwd, laat het me weten!


RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
LinkedIn
INSTAGRAM

5 Comments on “Wat is jouw relatie met geld?”

 1. Ik heb de basis , een warm huis (18gr), eten, gezondheidszorg en vrijheid (nederland) om mijn keuzes te maken. Dit geeft geluk en een mooi leven. Als je de basis hebt dan heb je al meer dan heel veel anderen in de wereld. Veel meer heb ik niet nodig dus meer geld is dan slechts een hulpmiddel met beperkte toe gevoegde waarde.

  1. Hier ben ik het helemaal mee eens! Het zit hem in de kleine dingen. Toch zijn er veel mensen die niet stilstaan bij de basis en hier ook absoluut niet dankbaar voor zijn. Een soort van eeuwige honger naar meer. Dankbaar kunnen zijn met de basis is denk ik een van de grootste gaven die je in dit leven kunt ontwikkelen.

 2. Je denkt er eigenlijk niet over na (althans ik) als je het goed hebt in de zin van (warm) huis, voldoende te eten, de vaste lasten gewoon kunnen betalen etc. etc. Tot wij in 2017 een huis van mijn schoonmoeder erfden (man enig kind) en er nog een behoorlijke hypotheek op bleek te zitten. Huis onverkoopbaar want uitgewoond met 6 katten. Toen maar verbouwd en nu is het eindelijk verkocht maar mochten we direct 70.000 Euro erfbelasting overmaken….Nu dus heel erg op de kleintjes letten nog net geen voedselbank maar wel opletten. Een erfenis kan dus ook een last worden.

  1. Wat heftig!! Dan besef je pas hoe fijn het was voor die periode. Ik denk dat we juist heel erg leren waarderen wat we hebben en onze relatie met geld kunnen versterken door elke dag weer stil te staan bij de kleine dingen. Een opgehangen was die het huis heerlijk laat ruiken, lekker op de bank hangen, vanuit de kou je warme huisje weer ingaan. Dat soort “gratis” maar ontzettend fijne momenten, daar kunnen we wat vaker bij stilstaan.
   Heel veel sterkte met deze situatie!

Wat vind jij ervan? Laat het me weten :)

Your email address will not be published. Required fields are marked *