Wat ik maandelijks besteed/budgeteer

In mijn vorige post heb ik beschreven wat wij maandelijks aan vaste lasten hebben, hier te lezen:
– Een kijkje in mijn maandelijkse vaste lasten
Vandaag iets meer zicht op onze variabele kosten / budgetten.

Hoe bepalen wij maandelijks onze kosten?

Elke maand voordat ons salaris gestort wordt zet ik op een rijtje wat we allemaal kunnen verwachten. Dingen die van invloed zijn:

 • Zijn er verjaardagen?
 • Zijn er feestdagen?
 • Zijn er extra kosten voor de auto(‘s), zoals APK, grote beurt, reparaties etc?
 • Wat verwacht ik kwijt te zijn aan brandstof
 • Zijn er momenten met vriendinnen waar ik extra geld voor opzij moet zetten
 • Moeten jaarlijkse kosten deze maand betaald worden? (sport, lessen etc)
 • Moet er iets in het huis vervangen worden
 • Heb ik iets voor in het huis wat ik graag wil kopen
 • Komt er een naheffing van energie/water/belasting/eigen risico
 • Zit er een vakantie of weekendje weg in
 • Moeten er nieuwe kleren/schoenen aangeschaft worden

Budgetten opstellen

Nadat ik bovenstaande heb vastgesteld, ga ik bepalen wat voor kosten ik ongeveer verwacht. Voor een cadeau voor mijn man, (schoon)ouders, )(schoon)broers etc geven we over het algemeen meer uit dan een collega die jarig is. Ook Wanneer ik extra kosten verwacht, probeer ik het altijd naar boven af te ronden zodat ik nooit te weinig budgetteer.
Zoals ik eerder al aangaf ben ik ontzettend fan van Bunq (hier te lezen: budgetteren met Bunq)
Het fijne van Bunq vind ik het feit dat je meerdere rekeningen kunt openen, deze aan één pas kunt koppelen en zo elke keer wanneer je een uitgave doet de pas aan de juiste rekening kunt koppelen. Momenteel heb ik de volgende maandelijkse posten gedefinieerd:

PostBedrag
Boodschappen €500
Uitjes€150
Tanken200
Kleding/schoenen/kapper70
cadeautjes 50
Huis100
Reparaties50
Auto buffer50
Sparen500
Totaal€1.670

Hoe komen we uit met deze posten

Bovenstaande is de gemiddelde budgettering per maand. Zoals ik aangaf is het altijd afhankelijk van de bijzondere momenten die in die maand zitten. Sparen is wel vast €500 per maand, indien mogelijk meer. Voor de kinderen is dit €50 per maand. Boodschappen doen we maar één keer in de week, en meestal houden we wel wat geld over op deze post. De posten ‘huis’ en ‘reparaties’ die vullen we elke maand een beetje. Soms is dit genoeg tegen de tijd dat we het nodig hebben, soms moet hij nog wat aangevuld worden.

Ons grote voordeel is dat we geen koophuis hebben, waardoor grote uitgaven eigenlijk niet echt bestaan. De max is een kapotte wasmachine a 500 euro, maar dat is wel een beetje het grootste wat we kunnen verwachten. Volgende week krijg ik een leaseauto, dus hoeven we daar ook geen buffer meer voor op te bouwen.

Ik ben heel benieuwd naar jullie eigen manieren van budgetteren, en of de posten een beetje overeenkomen met die van ons 🙂

Volg mij op BlogLovin’

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
LinkedIn
INSTAGRAM

3 Comments on “Wat ik maandelijks besteed/budgeteer”

 1. Mijn manier van budgetteren is een heel andere, ik weet eigenlijk niet eens of je het wel budgetteren mag noemen :-). Ik heb uitgerekend wat we aan vaste lasten hebben per jaar (met een schatting van onderhoud en reparaties), hier wordt maandelijks een vast bedrag op gestort. Er is een spaarrekening waar iedere maand ook op wordt gestort, voor de buffer, vakantie en grote uitgaven. Iedere maand krijgen we ‘zakgeld’, omdat ons uitgavepatroon erg verschilt. Manlief betaalt hiervan zijn hobby’s, ikzelf ook, hieronder valt ook kleding/schoenen/kapper en niet-gezinsuitjes. Daarnaast is er een rekening waar de gezamenlijke dingen van worden betaald: boodschappen, uitjes, kleine dingen voor het huis. Voor ons is dit manier om ‘gedoe’ over geld te voorkomen: manlief heeft nl. heel andere prioriteiten qua geld dan ik.

 2. Mijn manier is als volgt:
  Net als jullie heb ik een overzicht van de vaste lasten deze lijst heeft twee extra posten. Één extra post welke ik JB (jaarbetaling) noem.
  Alles wat ik niet per maand betaal maar per kwartaal,half jaar,10 mnd,jaar e.d. tel ik bij elkaar op en deel ik door 12 dit bedrag is dus elke maand gelijk op mijn vaste lasten overzicht ( wat hier van overblijft gaat naar de JB rekening en bij meer komt het meerdere weer retour) De andere extra post is het spaardeel.
  Op deze wijze heb ik eigenlijk geen goedkope of dure maanden.
  Daarnaast is mijn totale uitgave patroon wat bescheidener dan dat van jullie dus heb je op gebied overeenkomende posten weinig aan mij.

  1. Hi!

   Ik ben wel heel benieuwd in welk opzicht bescheidener, ben altijd heel benieuwd naar het uitgavenpatroon van anderen 🙂

Wat vind jij ervan? Laat het me weten :)

Your email address will not be published. Required fields are marked *