Sparen: wat te doen met je poen

Een van de belangrijkste onderdelen om je financiën op orde te krijgen is: sparen!
Sparen voor later, sparen voor morgen, sparen voor je kinderen, ga zo maar door. In ons budget hebben we €700 opgenomen voor onze lange termijn spaarrekening en €100 voor de kinderen (€50 per kind, per maand). Maar wat willen we ermee?

Nederlanders en sparen

Ik was altijd in de veronderstelling dat Nederlanders ontzettende spaarders waren. We doen het als land over het algemeen goed en we staan ook niet bekend als ontzettende spenders. Althans, niet in mijn hoofd. Toch is dit volgens het Nibud niet het geval, 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens hebben te weinig spaargeld en lopen daarmee flinke risico’s. Persoonlijk schrok ik hier nogal van, ik als ex-shopaholic heb zelfs het nodige opgebouwd voor de zekerheid. Anderzijds, zo slecht heb ik het dus blijkbaar niet gedaan afgelopen jaren. Eerlijk is eerlijk, heel aantrekkelijk is het niet om te sparen wanneer de rente nihil is. Desondanks, het is een múst om een minimaal bedrag achter de hand te houden.

Een buffer opbouwen

Wij hebben de afgelopen jaren een aardige buffer opgebouwd, en daar ben ik stiekem best trots op. De buffer diende voor meerdere dingen, een kapotte wasmachine, een kapotte auto, een onverwacht ingelaste vakantie. Maar ook voor grotere dingen, zoals baanverlies. Om deze reden wilden we minimaal 6 maandsalarissen achter de hand houden. Het probleem van een doelen is dat ze nooit voldoende zijn. Wanneer je er eentje behaald, gooi je de lat hoger en moet er nog meer bij.  Aka mensen zijn nooit tevreden.

Theoretisch gezien zou ik met dit bedrag kunnen gaan solliciteren en als ze me er uiteindelijk toch uitkukelen zouden we het ongeveer een jaar thuis uit kunnen zingen, hoe relaxed wil je het hebben. Onze buffer bedraagt nu ongeveer 8 keer mijn maandsalaris en aangezien we daar nog een aanzienlijk deel van sparen, kunnen we dus zo’n 12 tot 14 maanden rondkomen hiervan (als we op de kleintjes gaan letten misschien nog wel langer)

Sparen voor de lange termijn

Momenteel weten we nog niet goed waar we voor sparen, wel wil ik er zeker van zijn dat we een goede buffer hebben voor nare/onverwachte/leuke dingen. Momenteel huren we een huis en met de verhitte huizenmarkt in onze geliefde Randstad gaan we voorlopig nog niet beginnen aan kopen. We hoeven dus ook geen buffer te hebben voor onverwachte reparaties aan het huis. *zwaait naar woningbouw*
Waarom dan wel sparen? Onze banen zijn steady, helaas mijn persoonlijkheid niet ^.^ De laatste tijd begint het te kriebelen, maar daadwerkelijk op zoek gaan vind ik dóódeng. Wat als ik het niet leuk vind, wat als ik het niet kan, wat als ze mij niet leuk vinden, wat als ze mij niet goed genoeg vinden? Allemaal onzekerheden, terwijl er wel gewoon brood op de plank moet komen. Gelukkig zijn de vaste lasten gedekt met hubby zijn salaris, maar mijn salaris is voor alles ‘erbij’.

Sparen voor de korte termijn

Ook hebben we geld apart staan voor op de korte termijn. Voor dit geld hebben we een speciale rekening aangemaakt genaamd ‘onderhoud en reparaties’ en daar betalen we alles van *kuch belastingdienstnaheffing kuch* wat onverwacht op ons bordje komt.
Ook sparen we voor de vakanties. Het bedrag dat we maandelijks sparen dekt niet de volledige vakantie, maar wel een groot deel. Het overige kleine deel dat we nog missen, betalen we met ons vakantiegeld.

Spaargeld, waar onderbrengen?

Tot ik aan deze reis begon, hadden we al ons geld bij één bank ondergebracht. Spaargeld op een flexibele spaarrekening en de liefdevol gekoppeld aan onze betaalrekening, maar dáár gaat het fout. Spaargeld voor op de lange termijn moet je AB-SO-LUUT niet makkelijk tot je beschikking hebben. Ja je moet erbij kunnen als je het als buffer gebruikt, maar het moet nooit té makkelijk beschikbaar zijn. Ik merkte dat ik makkelijk nog iets kocht als mijn rekening het niet toeliet, want ach hè, je kon het ‘even’ terugboeken van de spaarrekening. Note to self: dat werkt dus niet.
Disclaimer: Misschien werkt het wel als je enige zelfdiscipline/zelfbeheersing hebt. Het moge duidelijk zijn: dat heb ik niet.

We hebben er nu voor gekozen al onze ‘potjes’ onder te brengen bij bunq (hoe, wie, wat, waar, waarom kun je hier lezen) en ons spaargeld wilden we bij ASN onderbrengen. Aangezien dat één groot fiasco bleek (hun klantenservice en het openen van überhaupt een spaarrekening) hebben we dat uiteindelijk gecancelled. We zijn uiteindelijk overgestapt naar Knab. Het openen van de gezamenlijke rekening ging prima, maar het is nog te kortdag om er iets nuttigs over te schrijven (oh jawel, de klantenservicemedewerkers zijn geweldig!).

Verder wil ik nog een deel gaan beleggen. Het geld is al een aantal maanden apart gezet maar daar ga ik me eerst nog even goed in verdiepen voordat al mijn geld opgaat in rook (had ik het beter aan tassen kunnen uitgeven)

 

Heb jij een buffer, en zo ja, hebben jullie het streefbedrag al gehaald?

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
LinkedIn
INSTAGRAM

2 Comments on “Sparen: wat te doen met je poen”

  1. Wij hebben een buffer en diverse spaarpotjes, deze potjes hebben wij ook allemaal bij knab. Ideaal dat je daar een onbeperkt aantal spaarrekeningen aan kunt maken. Daarnaast zijn we voorzichtig begonnen met beleggen via Brand New Day en DeGiro, dat bevalt tot nu toe ook goed 🙂

    1. Wat toevallig! Ik ben ook net via DeGiro en BND begonnen! Ben toevallig net aan een post hierover begonnen.

      Hoe bevalt beleggen bij degiro? Voor mij is het allemaal nog enigszins abracadabra.

Wat vind jij ervan? Laat het me weten :)

Your email address will not be published. Required fields are marked *