Hoe begin je met beleggen

Iedereen heeft wel eens gehoord van beleggen. Woorden als ‘de beurs’, ‘de markt’, ‘aandelen’ en misschien als je eens met een echte beursbal hebt gesproken, zelfs wel eens van ‘short gaan’. Maar wat de f*ck betekent dit allemaal? Moet je er iets mee? Zo ja, WAT moet je ermee? Of kun je niet gewoon beter keihard sparen?

We bespreken het hier 🙂

Wat is beleggen

Beleggen is er in verschillende vormen, maar bijna altijd is de essentie geld stoppen in een bedrijf/land/fonds en hopen dat je winst maakt. Een van de meest bekende beleggers is Warren Buffett, zijn strategie bestaat voornamelijk uit buy&hold (en probeer er zo min mogelijk naar om te kijken om paniekvoetbal te voorkomen). Aka koop, en houd zo lang vast als je kunt.

Absoluut niet verkopen wanneer de markt crasht! En ‘buy low and sell high’, wanneer de markt crasht kijkt hij ernaar zoals ik kijk naar de sale bij de Bijenkorf :’INSLAAAAAAAN’! Ook op de markt heb je ‘sale’, sommige bedrijven kunnen failliet gaan, maar de meeste bedrijven herrijzen als een feniks en komen sterker uit een crisis.
Het grote voordeel is dat je kunt inkopen tegen bodemprijzen en op een later moment met flinke winst kunt verkopen (of dividend kunt trekken).

Beleggen in aandelen

Je koopt een stukje van het bedrijf en bent minuscuul mede-eigenaar. Daarnaast heb je bij veel bedrijven recht op dividend, aka een percentage van de winst. Zo heb ik een paar aandelen van het bedrijf waar ik werk, meer om het eens uit te proberen en op een werkdag winst voor mezelf te maken :))))

Wanneer je een aandeel koopt kun je hefbomen toepassen, short gaan, long gaan of investeren in turbo’s. Ik ga die onderwerpen niet behandelen omdat ik er niet achtersta. Mocht je er al aan willen beginnen, dit is iets voor zeer ervaren beleggers (alhoewel ik het dan nog niet verstandig vind) en dat zal ik nooit worden 🙂

Aandelen fluctueren flink en zijn onderhevig aan nagenoeg álles. Vliegt er een vogel tegen een ruit in Tokyo? Aandelen van carglass omhoog. Besluit het hard te regenen in Irak? Shell naar beneden. Seriously, je kunt het zo gek niet bedenken of het heeft invloed op de markt. Om die reden probeer ik niet teveel met losse aandelen te doen, het is gewoonweg te onvoorspelbaar.

Beleggen in obligaties

Wanneer je obligaties koopt, leen je een bedrag aan een bedrijf/land/instelling en krijgt dat op termijn met rente terug. Zij doen dit om kapitaal te vergaren, wij doen dit om rente op te strijken.  Vooraf wordt een looptijd afgesproken waarbinnen het bedrag terugbetaald wordt. Over het algemeen zijn obligaties redelijk stabiel maar niet extreem winstgevend. Zoek je iets veiligs voor de lange termijn? Dan is dit een goede optie.

Beleggen in trackers

Een tracker is een relatief veilige manier van beleggen. Een tracker ‘ volgt’  de markt.

Zoals hier op beleggenvoorjongeren.nl beschreven staat:

Een tracker is eigenlijk een mengeling van een aandeel en een beleggingsfonds. Trackers zijn de nieuwste beleggingsinstrumenten op de Nederlandse beurs, ze zijn over gewaaid uit Amerika waar ze reuze populair waren. Nu ze ook verhandelbaar zijn op de Nederlandse beurs kunnen wij nu ook handelen in trackers. Maar wat is een tracker nou eigenlijk? Een tracker is eigenlijk gewoon een aandeel en staat daarom op de beurs ook genoteerd als een aandeel. Maar het is geen aandeel van een bedrijf of onderneming, maar van een index zoals de AEX index bijvoorbeeld. Je belegt dan dus in de hele AEX index.

Ik had het zelf niet beter uit kunnen leggen 🙂

Trackers maken over het algemeen minder snel winst dan aandelen, maar aangezien je je kansen flink spreidt, is het een stuk veiliger dan wedden op één paard.

Je kunt losse trackers kopen, of je kunt dit doen via een fonds.

Beleggen via een beleggingsfonds

Beleggingsfondsen zijn heel crue gezet een berg met geld van beleggers dat wordt ingelegd/belegd door een vermogensbeheerder. Het grote voordeel is dat hier dedicated mensen op zitten die de markt voor jou in de gaten houden. Daarnaast spreiden zij het geld over een de hele wereld in allerlei bedrijven/trackers/obligaties/aandelen whatever. Je kunt maandelijks geld inleggen of in één keer een x-bedrag. Waar je normaal verplicht bent een hele tracker te kopen voor €350 kun je nu €50 inleggen en zo 1/7 tracker kopen. Dit is mogelijk omdat zij de rest van de tracker kopen met geld van een andere belegger. Een ander voordeel is dat je gewoon maandelijks geld kunt storten en er verder niet veel naar om hoeft te kijken of keuzes te maken.

Beleggingsfondsen zijn er in alle soort en maten. Ik heb na maanden onderzoek (vnl via blogs, en fora zoals brand new day op tweakers) besloten om voor Brand new day (*affiliate link, we krijgen beiden €15 als je je aanmeldt) te gaan. Waarom? Ze bieden verschillende soorten producten aan, je kunt er een pensioenrekening openen en ik werd blij van hun introductie. Daarnaast bieden ze ook duurzame fondsen aan om in te investeren en is de bewaarloon redelijk laag.

Hoe ik begon met beleggen

Na een aantal (lees honderden) boeken, blogs en fora afgestruind te hebben, besloot ik dat het tijd werd om een minimaal bedrag van mijn zuurverdiende geld te investeren. Eng? DOODENG! Uiteindelijk heeft de post van Financiele Onafhankelijkheid mij overtuigd om voor DeGiro te gaan. Met knikkende knieën opende ik een rekening bij DeGiro

Alhoewel ik dacht alle kennis in huis te hebben, was het nogal een zoektocht hoe ik mijn eerste aandeel kon kopen. Ik besloot voor een tracker te gaan van de AEX. Ondanks dat het leuk is om aandelen te kopen en te bezitten (en dagelijks in de gaten te houden, sorry Warren) vind ik het toch teveel gedoe.

Ook opende ik een rekening bij BND (inmiddels zelfs al 3!) en stortte daar mijn eerste €50 op. Na een lichtelijke paniekaanval en 3 maanden later staat er inmiddels al €1200 verdeeld over 3 rekeningen. Ik heb gekozen voor een algemeen fonds dat flink agressief belegt in 70% aandelen en 30% obligaties, een passief fonds waar 70% obligaties en 30% aandelen in zitten en een duurzaam fonds. De exacte verdeling voor ons geld moet ik nog gaan vaststellen, het is nu nogal onwillekeurig.

Het grote voordeel is dat je kunt instellen dat het risico met de jaren wordt afgebouwd. Ze zeggen dat je je leeftijd als percentage moet nemen voor het percentage obligaties dat je moet aanschaffen. Ik ben 30 jaar, en zou dus 30% obligaties en 70% aandelen moeten hebben. BND bouwt met de jaren mijn risico automatisch af (kun je zelf voor kiezen) en verschuift langzaamaan steeds meer richting obligaties.

Tot nu toe ben ik erg enthousiast, maar ik zorg wel dat ik ook een flinke buffer heb op onze spaarrekening. Uiteindelijk biedt beleggen geen garantie voor de toekomst alhoewel het vaak wel een stuk aantrekkelijker is dan sparen.

Beleg jij al? En heb je nog interessante aanvullingen? Ik zou het leuk vinden om meer te horen!

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
LinkedIn
INSTAGRAM

3 Comments on “Hoe begin je met beleggen”

  1. Leuk stukje! Ik ben vorig jaar ook begonnen bij DeGiro (en vandaag toevallig een beleggingsupdate geplaatst, dus je bent welkom om die even te lezen!) en zit qua verdeling vooral in fondsen. Die leveren me nu ook nog het meest op en kosten het minst. Daar let ik wel een beetje op; wat kan ik het goedkoopst aankopen (qua kosten) en waar heb ik voor de lange termijn het meest vertrouwen in. Ik doe het dan ook echt om over een paar jaar (a girl can dream) niet meer of minder te gaan werken en houd zeker ook een contante buffer achter de hand.

    Ik ga deze maand even goed zitten voor mijn verdeling, want ik zou idd ook wat meer in obligaties moeten hebben. Heb er nu 1 gekocht, maar dat is nog niet goed voor 33% van mijn portefeuille, waar ik met mijn leeftijd aan zou ‘moeten’ zitten.

  2. Interessant bericht! Ik ben sindskort ook begonnen met beleggen. Ook al is het eng, gewoon gaan met die banaan inderdaad. Zelf heb ik me aangesloten bij Meesman, ook een indexfonds. En nu maar fingers crossed! 😉

  3. Leuke en duidelijke uitleg! Wij zijn zelf ook dit jaar begonnen via BND en DeGiro. Van het bedrag wat we maandelijks beleggen doen we 50% automatisch via BND en 50% via DeGiro, waar we zelf aandelen en trackers kiezen. Tot nu toe hebben we vooral heel veel geleerd, en een klein beetje rendement gemaakt (iets te weinig verdiept in de verschillende kosten via DeGiro). Voor volgend jaar willen we een duidelijke strategie voor onszelf neerzetten en ons daar aan houden 🙂

Wat vind jij ervan? Laat het me weten :)

Your email address will not be published. Required fields are marked *