Februari: financieel plannen en vooruit budgetteren

Elke maand zet ik op een rijtje hoe de komende maand de financiën eruit komen te zien. Dit doe ik in de week dat de salarissen gestort worden, en deze week is het weer zover!!

De belangrijkste kostenposten in februari

YES! Onze duurste maanden zitten er voor nu even op. Geen feestdagen, geen verjaardagen, even helemaal niets! Helaas staat er nog een rekening open van €400 die betaalt moet worden. Ook hebben we deze maand een nieuwe televisie gekocht, dit stond helaas niet in de planning maar we zijn er ontzettend blij mee. Als gezin zijn we heel veel thuis. We genieten echt van thuis zijn, samen zijn. Het kost weinig om lekker thuis films te kijken ‘s avonds en de kinderen hoeven ons niet veel te missen. Gezien het feit dat we redelijke film-fanaten zijn, hebben we besloten om te “investeren” in een ontzettende fancy televisie. Duur? Ja. Pijnlijk? Ja. Blij mee? Check! Onze oude televisie had nog prima meegekund, maar deze was al 10 jaar oud. Nu we de zolder hebben verbouwd, hangt deze televisie daar voor als er bezoek komt logeren. Buiten die €400 verwachten we geen gekke dingen meer.

Oh, en de lease-auto is binnen!! Wat een luxe om hem vol te kunnen tanken en hier gevoelsmatig niets voor te hoeven betalen 😉 We hebben een van de goedkoopste auto’s genomen die toch goed paste bij het gezin (Renault Clio) en hij zit nog twee jaar in de 14% bijtelling. Wat ongeveer neerkomt op €110 per maand, netjes he!

Inkomsten februari 2019

Deze maand is het zover, de nieuwe belastingregels gaan van kracht. Ik ben ontzettend benieuwd hoeveel we extra overhouden.
Daarnaast gaat er €110 van mijn salaris af, vanwege mijn lease-auto. Ook krijg ik een bonus, deels vanwege de prestaties van het bedrijf in 2018. Aangezien ik er maar een kwartaal werkte in dat jaar krijg ik ook maar dat percentage. Daarnaast kom ik in aanmerking voor de kwartaalbonus. Geen idee hoeveel dit beide gaat zijn, ik laat het jullie van de week weten.

Inkomsten
Salaris 1.2000
Salaris 2. 2000
BonusBig. F*cking. Mystery.

Kosten februari 2019

Vaste lasten zijn hetzelfde als altijd, en kun je hier bekijken:
Onze maandelijkse vaste lasten

Onze variabele lasten probeer ik beetje bij beetje maandelijks terug te brengen. Op zaterdag eten we bijna altijd buiten de deur. Nothing fancy, maar toch kost het elke zaterdag tussen de 30 en 40 euro. Op jaarbasis zit je dan tegen de €2000, ik begin me langzaam aan af te vragen of dit het waard is. Ook krijg ik steeds weer meer lol in koken, en besef ik hoeveel waarde het brengt hier thuis.

Voor deze maand de uitgaven:

Uitgaven
Boodschappen500
Benzine30
Cadeaus30
Uitstapjes/leuke dingen150
kleding/schoenen/kapper70
Huis50
Extra kosten400
Totaal1230

Boodschappen zitten we normaal altijd op €550, dit probeer ik terug te brengen naar €500. Benzine hebben we maar een een heel klein bedrag nodig in verband met de lease-auto. We hebben helaas een tweede auto nodig, maar hier hoeven we maar weinig geld voor apart te zetten. Cadeaus zit deze maand ook lekker aan de lage kant, want, niemand in onze omgeving was 9 maanden voor februari bezig om baby’s te maken #winning.

Als we de vaste lasten bekijken (€2400), dan betekent het dat we €400 kunnen sparen deze maand. Afhankelijk van de bonus die nog binnenkomt kan dit nog hoger worden. De bonus zal volledig naar de spaarrekening gaan. Ook hebben we €100 verdiend met spulletjes verkopen op marktplaats, dit gaat ook nog naar de spaarrekening.
Helaas hebben we de auto nog niet verkocht, dat gaan we hopelijk deze maand doen. We verwachten (hopen) dat dit nog zo’n €5000 oplevert.

Al met al, niet de warmste maand die we hebben gehad. Helemaal gezien de extra kosten van €400 die nog betaald moeten worden. Maar toch gezegend dat er minimaal €500 richting de spaarrekening kan!

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
LinkedIn
INSTAGRAM

3 Comments on “Februari: financieel plannen en vooruit budgetteren”

  1. Fijn dat je koken weer leuker gaat vinden. Doe jullie zelf een leuke cursus cadeau uit dat uitetenbudget. Er is keuze genoeg, zelf vlees roken, zelf worst maken, historische recepten koken, je kan het zo gek niet bedenken. Misschien vind je nieuwe contacten met wie jullie elke zaterdag samen kunnen koken en eten. Een soort uit eten maar dan bij elkaar thuis.

    1. Ik budgetteer altijd vooruit, in YNAB. Zo kan ik zelfs zien dat de vaste lasten voor de maand maart al gedeeltelijk betaald kunnen worden. Heerlijk vooruitzicht toch? Is een slowcooker iets voor je? Recepten genoeg te vinden en je kunt hem op tijd aanzetten zodat je niet tegen etenstijd nog de keuken in moet. Ik gebruik hem vooral op vrije dagen en op dagen dat er gesport wordt.

Wat vind jij ervan? Laat het me weten :)

Your email address will not be published. Required fields are marked *