Een huurhuis of een koophuis, de voor- en nadelen

Koop je een huis, of ga je voor huren? Al jarenlang voer ik deze discussie met ontzettend veel mensen. De norm in Nederland is:  zodra je een vaste baan hebt, koop je een huis. Ook ik heb altijd gedacht deze weg te gaan bewandelen, maar zelfs heel wat vaste-baan-jaren verder, hebben wij nog steeds geen huis gekocht. 

Getraumatiseerd door de crisis

Jaren geleden, werkte ik bij een bank. Op de afdeling die mensen met schulden en betalingsachterstanden behandelde. Het was 2007 en de tyfus crisis brak uit. Ik kan me dit alles nog zo ontzettend goed voor de geest halen. Het begon met paniek in de kranten en op de televisie, ergens in Amerika. Binnen no time belandde het hier in Nederland. De beurzen die in elkaar stortten, de banken die op omvallen stonden. Er was zelfs een avond dat ik nergens meer kon pinnen, de banken hadden de boel dichtgegooid. Dagelijks had ik mensen aan de telefoon die hun hypotheken niet meer af konden lossen. Letterlijk krijsende kinderen op de achtergrond van alle stress in huis, huwelijk die stranden door de geldproblemen en rijke BN’ers die failliet verklaard werden. Ik kan in alle oprechtheid zeggen dat dit mij enigszins getraumatiseerd heeft. De belofte aan mijzelf op dat moment: NOOIT van mijn leven zal ik een schuld creëren, hoe groot of klein dan ook (op DUO na, die was er helaas al ;)). 

De nasleep van de crisis 

We zijn inmiddels tien jaar verder, maar gevoelsmatig hebben we het pas net achter de rug. De ervaringen die ik heb opgedaan in die periode liggen nog heel vers in mijn geheugen. Zo ook de belofte aan mijzelf. Ondanks het feit dat we heel erg goed verdienen en een flink huis zouden kunnen kopen huren we nog steeds. Ook al roept de hele wereld dat we ons geld weggooien, dit voelt voor ons als de juiste keuze. 

Een huis huren, de voordelen

Het grote voordeel van een huis huren vind ik het feit dat we niet verantwoordelijk zijn voor groot onderhoud. We behandelen dit huis als ons koophuis. We zorgen er heel erg goed voor en houden alles netjes bij. Ondanks dat, is een kapotte vaatwasser, een kapotte CV ketel, een lekkage of een verstopte wc niet voor eigen kosten. Vorig jaar werd alles buiten geschilderd. Normaal gesproken mag je hier heel wat geld voor sparen, bij ons werd alles netjes betaald door de woonstichting. We betalen elke maand een vast bedrag en hier zit alles bij in. We hoeven nooit een groot bedrag opzij te zetten ‘voor het geval dat’. Het geld dat we maandelijks betalen, is vast en alles wat we sparen is voor ons zelf. 

Een huis huren, de nadelen

Een groot nadeel van een huis huren, is dat het nooit helemaal ‘eigen’ voelt. Ik ken mensen die hun huurhuis volledig hebben verbouwd en ongelofelijk veel geld in hebben gestopt. Dit zouden wij niet zo snel doen. Daarnaast betaal je normaal gesproken maandelijks een deel van je hypotheek af, waardoor je huis na 30 jaar is afbetaald. Wel vraag ik me af hoeveel onderhoud en extra kosten je in die 30 jaar hebt gemaakt. Je hebt normaal opstalverzekering, belastingen, onderhoud en het huis waar wij wonen zou met een hypotheek netto zeker nog zo’n €200 a €300 in de maand extra kosten met deze huizenprijzen. 

Daarnaast zou ik het ontzettend benauwd krijgen van een hypotheek. Het idee dat we rond de €400.000 aan schuld hebben, is iets waar ik van zijn lang zal ze leven niet aan wil. 

Cash een huis kopen 

De grote droom is momenteel om zoveel te kunnen sparen, dat we over vijf a tien jaar een huis kunnen kopen met eigen geld. Is dit realistisch? Niet echt. Maar waar een wil is, is een weg 😀

Hoe sta jij hierin? Koop je of huur je, en is dit waar je nog steeds achterstaat? 

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
LinkedIn
INSTAGRAM

8 Comments on “Een huurhuis of een koophuis, de voor- en nadelen”

 1. Als je elke maand een flink bedrag wilt betalen en op het eind van de rit niets over wilt hebben is huren prima. Ik ben toch erg blij met onze koophuizen. Rente en aflossing betaald (minder dan huur) en nu al jaren geen woonlasten meer en een eigen huis dat we kunnen verkopen wanneer we willen en dan hebben we een leuk bedrag om te besteden zoals we willen. En die onderhoudskosten vallen echt wel mee.

 2. Wij hebben een koophuis. Tot nu toe ben ik (mede) -eigenaar geweest van vier huizen (ik ben 38) in een periode van 18 jaar, ik ben nog nooit met een huis blijven zitten en heb op alle huizen winst gemaakt variërend van 8k tot 80k. Hoewel je zeker kosten moet maken voor onderhoud van een woning is mij opgevallen hoe veel woningbouwverenigingen wachten tot sint-juttemus voordat ze iets vervangen of moderniseren, waardoor ik voor mijn gevoel genoegen zou moeten nemen met spullen die ik normaal gesproken niet (meer) zou gebruiken. Ook hebben we dankzij de winsten de mogelijkheid gekregen om de hypotheek van onze volgende woningen lager te houden én een leuke verbouwing uit te voeren waardoor het onderhoud weer up to date was.

  Ondanks dat ik – in een periode dat ik in m’n eentje een huis bezat – tot drie keer toe mijn baan verloor, heb ik nooit problemen gehad met het betalen van de hypotheek, omdat ik een verantwoord product koos en nog steeds kies, die past binnen mijn inkomsten en bestedingen.

  En ondanks dat renteaftrek al vele jaren ter discussie staat en hier en daar is aangepast, heeft het er nog altijd voor gezorgd dat wat wij netto betalen voor een koophuis niet in verhouding staat tot wat er zou moeten worden betaald voor een huurwoning, zonder subsidie en niet in de verste verte zo luxe als onze woning.

  Overigens denk ik dat het belangrijkst is dat je je goed voelt bij je keuze, of dat nu koop of huur is. Nachten zijn immers om te slapen.

 3. Wij zijn tevreden huurders ,we wonen ruim en we willen de vrijheid niet kwijt.

  En hoezo zou je als huurder geld weggooien?

  Het geld dat we uitsparen aan onderhoud zetten we op de bank en dat is een mooi bedrag.

 4. Rust in het hoofd is ook wat waard! Als jij liever huurt, dan doe je dat.
  Ik had vrienden ,echtpaar twee kinderen, die goed verdienden en leefden alsof ze in de bijstand zaten omdat ze elke maand 4000 euro apart zetten omdat ze spaarden voor een huis. Ze kochten een opknappertje, bijna helemaal van gespaard geld. Het kan dus, als het je doel is om het zo te doen.

  @nicole, verkassen met een huurhuis is niet voor iedereen zo makkelijk hoor, de gemiddelde wachttijd is negen jaar, in sommige plaatsen is de wachtlijst voor een huurhuis veel langer. Purmerend en Amstelveen spannen de kroon met 21 jaar wachttijd.

  1. @greet: mee eens, het opzeggen is weliswaar simpel en snel, maar een ander onderkomen vinden is nog niet zo makkelijk. Of je moet van huur naar koop gaan.

 5. Hoor je vaker huren is geld weggooien. Maar reken is uit wat men aan woning spendeert na 30 jaar. Een voordelige nieuwbouw woning met lage energie kosten is nog niet zo gek.

Wat vind jij ervan? Laat het me weten :)

Your email address will not be published. Required fields are marked *