Mijn ervaring: houd je aan je budget met bunq

Nu ik heel duidelijk op mijn inkomsten en uitgaven let, en duidelijke budgetten heb vastgesteld, is het tijd om een goede werkwijze te vinden. Mag ik je voorstellen aan mijn nieuwe grote liefde: bunq!

Mijn maandelijkse budget

Mijn budget is bepaald op het bedrag dat over is gebleven nadat alle vaste lasten afgetrokken zijn van de inkomsten. Het budget is onderverdeeld in meerdere categorieën, zoals:

 • Sparen
 • Kleding
 • Uitgaan/ uit eten
 • Boodschappen
 • Verzorging/kapper
 • Tanken
 • Onderhoud
 • Vakantie
 • Huis
 • Cadeaus

Nadat ik dit allemaal heel braaf in een Excelsheet had geklopt, was de grote hamvraag:

Hoe houd ik dit dagelijks bij zonder in de war te raken?

Bunq, kun je dat eten?

Het antwoord: nee.
Maar wat is het dan wel? Via een collega hoorde ik over Bunq, een nieuwe online bank (ofwel een fintechstart up). Momenteel zijn er meerdere van dit soort initiatieven (bijv Revolut alhoewel niet helemaal vergelijkbaar). Het zou de concurrentie moeten aangaan met de banken, waar nog maar weinig mensen vertrouwen in zouden hebben sinds de crisis en de dagelijkse berichten van schandalen en topmannen met nog grotere bonussen.

Maar ondanks de crisis, vinden we het eng om over te stappen en gebeurt het in de praktijk bar weinig (lees hier) Ook ik ben al mijn hele leven trouwe klant bij een grote bank en vond  het stiekem doodeng mijn geld ergens anders onder te brengen. Toch had ik nu een extra motivatie (en lyrische collega’s) om (deels) over te stappen.

Wat is Bunq?

Bunq is een mobile-only bank en is in 2015 opgericht door Ali Niknam. Het is een van de eerste ‘nieuwe’ banken met een heuse bankvergunning daarmee valt bunq onder het depositogarantiestelsel, je geld is dus veilig tot €100.000.

Bunq zet jouw geld veilig bij De Nederlandse Bank en doet er verder niets mee, om die reden geven zij geen rente en bieden ze geen creditcards aan, maar wat wel?

Tien gratis rekeningen openen

Bij Bunq kun je tot 10 gratis rekeningen openen, met een biometrische handscan.

Dit gaat makkelijk online en je kunt er voor kiezen ze alleen op je eigen naam te openen, of op meerdere namen (nee, niet maximaal één *ik kijk naar jou ABN Amro*). Het maximaal aantal mensen dat je aan een rekening kunt toekennen is mij niet bekend, maar je kunt er aardig wat toevoegen. Ook kun je bepalen hoe lang zij toegang houden en kun je dit op elk moment wijzigen.

De bunq app

In de app kun je nieuwe rekeningen openen, bedragen bekijken, pushmeldingen aanzetten wanneer er iets op een rekening gebeurt, je pincode wijzigen, je kaart blokkeren wanneer hij gestolen of kwijt is etc.

 • De klantenservice

Bunq staat bekend om hun klantenservice en dit kan ik alleen maar onderschrijven, wat een verademing! Via een chat heb je binnen no time contact (zelfs middernacht :)) en direct een antwoord op je vraag van de meest vriendelijke medewerkers, ik ben fan!!

 • Automatische incasso’s

Wanneer je daar behoefte aan hebt (zo ver ben ik nog niet) kun je je vaste lasten ook laten afschrijven van de bunq rekening. Je krijgt vervolgens een melding als een instantie iets af wil schrijven en je kan dit binnen 10 dagen accepteren of weigeren. Wordt het niet geaccepteerd binnen die tijd, dan vervalt hij en wordt hij automatisch geweigerd. Bovenstaande klinkt heel onhandig tijdens periodes van bijvoorbeeld vakantie, om die reden is er een nieuwe optie. Binnen de nieuwe optie kun je aangeven welke instanties standaard geaccepteerd mogen worden en voor welk maximale bedrag.

 • Request

Een betaalverzoek sturen op basis van telefoon of e-mail.

 • Bung together

Een soort van forum waar je op- of aanmerkingen kunt plaatsen, ook ideeën voor op de wishlist kunnen hier gemeld worden. Het leuke is, de oprichter Ali zelf reageert hij ook wel eens 🙂

Budgetteren met bunq

Maaaar, de grote reden voor mij om (deels) over te stappen naar bunq:

Putting money where my mouth is, mijn budgetten daadwerkelijk in actie brengen!!!!

Voor elk van mijn categorieën heb ik een rekening geopend en nadat mijn salaris gestort is, heb ik dat netjes onderverdeeld op alle rekeningen. Je kunt geld storten door middel van IDeal, waardoor het geld van welke bank ook, direct op je rekening komt te staan. En nu komt het meest fascinerende (I’m such a nerd), je hoeft maar één pas aan te vragen en die kun je aan elke rekening koppelen! Wanneer je in een kledingwinkel staat koppel je hem via de app aan je ‘kledingrekening’ en als je vervolgens de supermarkt inloopt koppel je hem aan je ‘boodschappenrekening’!

Ik zie nu automatisch de stand van mijn maandelijkse budget en weet precies waar ik aan toe ben, zó ontzettend fijn!

Wat mot ‘t kosten

Bunq had eerst een constructie waarbij je per pinbetaling een klein bedrag aan transactiekosten moest betalen, dat is nu veranderd. Wanneer je een pas aanvraagt, betaal je maandelijks €1. Ik las op veel forums dat mensen daar niet heel blij van werden, ik persoonlijk wel omdat ik ontzettend vaak pin. Wanneer je geld opneemt betaal je €0,80 per keer. Daar blijf ik mijn oude bank voor gebruiken, alhoewel dit heel incidenteel gebeurt.

De komende maanden blijf ik bunq gebruiken en hopen dat ik zo enthousiast blijf. Ik houd jullie op de hoogte!

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
LinkedIn
INSTAGRAM

2 Comments on “Mijn ervaring: houd je aan je budget met bunq”

Wat vind jij ervan? Laat het me weten :)

Your email address will not be published. Required fields are marked *